unenuitnoire.blogg.se

Text och dylikt.

Ett personligt svar till Max Sjöström.

Kategori: Allmänt

Jag vet inte hur det är för er men min facebook-wall har blivit fullkomligt bombaderad med åsikter om någon snubbes blogginlägg där denne skryter om hur han legat med en prostituerad i Prag. Killens blogg heter http://maxsjostrom.forme.se/. Jag har personligen inte fått möjlighet att läsa just detta inlägget, därför kan jag inte heller kommentera detta. DÄREMOT har jag läst ett inlägg han skrivit som han valt att döpa "PINSAM BRUD!!!" 
och i texten skriver han om hur en tjej har skrivit till honom på något som kallas typ "kik" eller liknande och hon har i sin tur kallat honom "het" och frågat vad han tycker om hennes profilbild. Han har då svarat med "ska jag vara ärlig?" och sedan sagt "nej du ser inte bra ut" "enligt mig". Det här låter ju inte farligt alls och en kan undra varför hela 66 kommentarer lagts på just detta inlägg, eller hur? Men det visar sig att Max, som han förmodligen heter, har gjort bort tjejen som skrivit till honom genom att förnedra henne med skällsord (i hans kommentarer tillbaka till andra som i sin tur läst hans inlägg) som till exepel slampa och påpekar att hon är tjock och ful och så vidare.
 
Normalt sätt skulle jag nog inte lagt tiden på en sådan människa men jag har ändå valt att göra det den här gången då jag, medan jag satt och läste, kom på olika saker där han, in general, gör fel och skriver sjukt konstiga saker.
 
Så jag har bestämt mig för att skriva ett inlägg riktat till honom, personligen. Helt enkelt för att se om han uppfattar vad min mening är och om han har mod och självförtroende nog att försvara sig själv. 
 
Här kommer det:
 
Max Sjöström. Jag ifrågasätter ditt sätt att uttrycka dig samt hur du resonerar. Jag har full förståelse för att du har rätt till din egen åsikt, både gällande utseende och beteende. Dock anser jag att du förvrider denna rättigheten och tror så långt in i ditt innersta att du har all rätt att post:a detta på din blogg även om det handlar om att du kränker den andra människans integritet brutalt mycket genom ditt sätt att besvara kommentarerna. Sedan när blev det socialt accepterat i din värld att hänga ut en människa på internet och göra denna till åtlöje? För jag vet inte om du uppfattar hur du behöver ha båda sidornas godkännande för att du sedan ska kunna göra dina konvesationer allmänna, speciellt om dessa innefattar helt främmande människor. Du måste alltså ha frågat den andra personen i konversationen om det är okey för henne att lägga ut ert samtal. Annars bryter du mot de mänskliga rättigheterna som vårt samhälle bygger på, och det vill du väl inte göra?
 
Det verkar som att du inte heller kan ta kritik trots det faktum att du är rätt så duktig på att ta rättigheten att kritisera den andra parten med alla möjliga förnedrande ord. Om den här tjejen som du egentligen kallat ful använder en fråga tillbaka, som jag tror att varenda vettiga människa kan tyda som ett skämt, då du just förolämpat henne, även om hon velat höra sanningen från just dig, så ska du inte ta detta som om hon gett dig världens värsta skymf. Egentligen vill jag byta den sista delen i den meningen till: då KAN inte du ta detta som världens värsta skymf eftersom du kallat henne värre än vad hon skrev som comeback, hänger du med?
 
Det är dock inte här som du slutar säga emot dig själv utan när du kallar den här tjejen för "slampa" då innebörden av slampa är samma som för orden hora, slinka eller som du själv föredrar prostituerad och du har ju, med ditt senaste inlägg bevisat att du tycker om prostituerade och att du inte har några som helst problem att ha sex med någon som är prostituerad, alltså tycker ju du om slampor och eftersom detta ju är vad du kallat tjejen i texten så har ju du uppenbarligen inga problem med henne egentligen utan du tycker, tvärtom, att hon är rätt så nice.
 
Jag vet att det kan kännas hopplöst att få sina ord vända mot sig, det är just därför du ska lära känna dig själv lite bättre, akta dig för vad du skriver och hur uttrycker dig i framtiden, comprende? Annars måste vi ju ta upp det här igen, och det skulle ju bli ännu mer pinsamt för din del än vad det redan är, och det vill vi ju inte, eller hur?
 
Nu återstår det bara att se ifall du bryr dig så mycket om din värdighet att du försvarar dig. Kanske i ett annat inlägg som du gärna post:ar på din blogg? Let me know hur du går tillväga med ditt svar så kanske vi hörs inom en snar framtid.
Ha det bra och tänk dig för innan du talar. Annars kan det, bevisligen, gå riktigt fel. 
// Nanna Hedman

Feminism: kroppsbehårning.

Kategori: Allmänt

Okey, kort inlägg. Eftersom det är det enda jag har att säga om denna saken.
 
Jag såg nyss en statusuppdatering om hur en viss William Hahne, medlem av SDU (Sverigedemokratisk Ungdom), twittrat ett ironiskt uttalande om hur Nour El Refai's val att inte raka armhålan påverkat hans melodifestival-kväll och sedan lagt till #feministtrams. Då kom jag på att det här ämnet berör väldigt många människor på alla möjliga sätt. Det finns folk som inte bryr sig ifall andra folk har hår eller inte under armarna, det finns folk med hår under armarna som inte bryr sig, det finns folk utan hår under armarna som inte bryr sig, det finns folk som tycker att det är äckligt när folk har hår under armarna, det finns folk som gillar när folk har hår under armarna, det finns folk som tar det som en personlig kränkning om andra folk har hår under armarna och det finns folk som vill bevisa något genom att ha hår under armarna. Jag ställer mig personligen på den sidan med folk utan hår under armarna med som inte bryr sig alls ifall andra har hår under armarna då jag känner att det är enklare att hålla mig, och känna mig, fräsch. Detta innebär dock absolut inte att jag är en dum tjej som faller för något slags grupptryck från männen som omger mig. Jag rakar mig inte under armarna varje gång jag duschar heller för den delen utan endast när jag känner för det.
 
Tyvärr är det oftast kvinnor som blir kränkta av att dessa gör valet att inte raka sig eller att de helt enkelt inte bryr sig. En kan tänka att ens kropp är ens egen. William behöver ju knappast någonsin träffa Nour så varför i hela världen skulle han då bry sig det minsta ifall han ser det i en halv sekund på en tv-skärm? LÖJLIGT. I så fall vill jag fråga honom om han rakar sig under armarna annars anser jag att han är en extrem hycklare. För övrigt så gäller ju detta all kroppsbehårning.
 
Även om det här är otroligt konstigt enligt mig så förstår jag inte heller de som klagat på mig och sagt att jag inte står för jämställdhet för att jag inte rakat mig. Kan någon förklara det? För ärligt talat tycker jag inte att jag ska behöva anpassa mig efter en stereotyp för att ha vissa åsikter. Jag tycker att feminism och jämställdhet handlar om att bli accepterad hur man än sminkar sig, klär sig, rakar sig eller inte. Det handlar om att vi ska kunna mottaga alla med lika respekt, inte döma folk efter vad de gör eller inte.
 
Alltså anser jag att nästa snubbe som påpekar att det är äckligt när man har hår under armarna eller liknande ska visa sin armhåla och bevisa att han inte är en hycklare 'cause I don't deal with hypocrites.
 
 
 

Feminism: hen.

Kategori: Allmänt

 Jag har just sett alla tre delar av miniserien Fittstim som visas på SVTplay med feministen Belinda Olsson i fören som ifrågasätter ifall feminismen har gått för långt. Jag har ställt mig just den frågan otaligt många gånger, speciellt under senaste tiden då det könsneutrala begreppet hen varit i centrum för den feministiska debatten och kvinnor som visar brösten inne på ambassader och moskeer också varit stor del av debatten. Men jag anser att feminism står för någonting så mycket större än något av dem sakerna. Så:
 
Jag vill diskutera ämnen inom feminismen och även frågor utanför feminismen som ändå blivit kopplade till denna genom att lägga ut ett antal inlägg som berör vad jag vill komma fram till.
 
Jag frågade min mamma, som varit med genom hela den feministiska revolutionen som pågått i ca. 40 år, ifall hon skulle kalla sig för feminist och hon sa klart och tydligt nej. Detta innebär inte att hon inte stödjer jämställdheten utan när jag frågade varför sa hon helt enkelt "det är ett sådant begrepp som är förknippat med extrema rödstrumpor, alltså inget bra. Det finns liksom ingen logik i det. Allt är bara makt för maktens skull". Men jag tycker att jag känner igen mig själv i det mamma säger, anledningen till att jag också tvekar på att kalla mig feminist i dagens samhälle är ju på grund av att det jag ser som feminism nu är för extremt och för förknippat med kvinnor som inte vill lyfta upp andra kvinnor utan som vill trycka ner männen. Det är ingenting som jag kan stå för och om det är detta som feminism är så vill jag inte vara med eller sätta mig själv under den fliken. 
 
Rödstrumpor och Grupp 8 1970.
 
Jag går inte med på att jag kopplas till manshat och fel anledning till att föra min röst inom vårt samfund.
Jag vill att kvinnor och män går tillsammans och stödjer varandra, inte att vi förkastar andra könet för att ta oss uppåt.
Jag tror att vi kan bli hörda tillsammans, på andra sätt än att ta till radikala lösningar. 
  
Jag vill börja den här mängden med inlägg som jag kommer att producera med att diskutera ordet hen som ni säkert har hört talas om. Om ni inte har det så är alltså hen ett könsneutralt ord, där man helt enkelt tar bort allt vad orden hon och han står för och istället sätter in hen för att visa att könet inte spelar någon roll. 
Belinda talar med en ägare av ett såkallat hendagis där de vuxna som arbetar på dagiset byter ut orden hon och han mot hen, till exempel när de läser böcker för barnen. Det är dock inte det enda som dessa arbetar för utan när Belinda ställer frågan vad de gör utöver detta som man inte skulle göra på ett annat dagis som inte kör med samma princip så svarar Lotta Rajalin:
-Alltså det är en sak att jobba för jämställdhet men här så tar ni bort könsidentiteten när ni pratar. Kan inte den vara viktig för barn?
 -Då ska man ju komma ihåg att vi inte jobbar ju inte med det biologiska könet eller det sexuella könet utan vi jobbar med det sociala och kulturella könet och det har ju sett olika ut i alla tider.
 -Men rent konkret då, vad skulle ni aldrig göra här som man skulle göra på andra förskolor?
 -Till exempel, så skulle vi inte säga när en pojke kommer in på morgonen och visar sin nya tröja så säger vi inte "owaow vad cool du är" för vi vill inte att han ska lära sig att han bekräftas genom att vara cool utan då väljer vi kanske att säga "åh vilken mjuk kvalite" eller "vilken vacker bild du har på tröjan" 
Det här sättet att försöka jämställa vår sociala situation anser jag är ett bra initiativ till en mer jämnställd vardag, däremot är jag inte för att man vill ta bort de sociala och kulturella könen för att uppnå en jämställdhet utan man borde kunna uppnå detta utan att ta bort någonting. Det är inte okey att man inte får säga att en liten kille är cool, utan snarare då att man också kallar flickorna coola. Det borde inte behöva gå till den graden att vi måste omformulera vårat vokabulär för att uppnå det samhället vi strävar efter. Detta om något borde väl extreminister tycka är en lätt utväg för att skapa en total jämställdhet? Eller har jag fått helt fel uppfattning av detta?
Sedan anser jag att det finns etiska frågor som berör huruvida vi ska påverka barn i en sådan ung ålder till att inte tro på två kön och helt plötsligt dyker frågan upp; till vilken gräns har då föräldrarna till diverse barn rätt att bestämma över hur barnet uppfattar könets betydelse? Är det rätt av vuxna att bestämma att det finns inga sociala eller kulturella kön, du är en hen och ditt biologiska kön är det enda som skiljer dig från de andra. Jag har alltså väldigt svårt att förstå hur man kan ta det till den gränsen.
Däremot kan jag se en bra anledning till detta ord och det är att man inte behöver avgöra om det är en man eller en kvinna, antingen om man talar om någon som själv inte vet vad denne har för kön eller om man talar om att till exempel en professor ska komma på besök som man inte vet namnet på.
 
Nej, jag anser ändå att det finns begränsade områden för var man ska få använda detta begrepp.